Ben jij een besteller of een inkoper?
Ben jij een besteller of een inkoper?
Binnen installatiebedrijven zijn er over het algemeen meer bestellers dan inkopers. Dit is een conclusie als we kijken naar het gemiddelde installatiebedrijf. Er zijn bijvoorbeeld veel werkvoorbereiders die het inkopen van materialen ‘’er even’’ bij doen. Dat is natuurlijk heel erg logisch aangezien een volledige inkoper de besparing van voordelig inkopen vaak direct weer ongedaan maakt.
Ben jij een besteller of een echte inkoper?
Wat voor soort inkopers zijn er?
Een goede inkoper heb je op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Strategisch:
In een installatiebedrijf herken je in de strategische inkoper vaak de directeur. Hij denkt na over de lange termijn afspraken in lijn met de visie van het bedrijf. In de loop van de jaren is hierbij inkopen steeds belangrijker bij geworden. Een slechte inkoop heeft direct invloed op de resultaten. Als je strategisch naar je bedrijf kijkt moet je bezig zijn met de inkoop. Hierbij zal dan ook sneller gekeken worden naar de laagste prijs en makkelijkste manier van bestellen.
Tactisch:
De tactische inkoper is direct aangenomen als inkoper. Hij zorgt dat de afspraken gemaakt worden om de lange termijn doelstellingen te behalen. Hij onderhandeld met fabrikanten, leveranciers en groothandels voor de beste condities. Hierbij houdt hij in het oog dat er altijd een goede relatie blijft met alle partijen. Ook kijkt hij naar de continuïteit van het bedrijf, levertijden en hulp bij installatie van de bestelde materialen.
Praktisch/ operationele inkoper:
En dan heb je ook nog de praktische inkopers. Meestal de werkvoorbereider die inkoopt omdat hij moet bestellen. Hij is er steeds handiger in geworden om de accountmanager even aan de arm te trekken voor een betere prijs. Één van de kenmerken is dat hij de verschillende partijen tegen elkaar onder druk zet om de beste prijs te geven. De goede relatie wordt hier vaak vergeten.
Wat zijn de taken van een inkoper?
Een goede inkoper maakt afspraken die beter zijn voor het bedrijf en creëert verschillen die je uiteindelijk een beter rendement opleveren. Dat gebeurt in grote lijnen met inkoopafspraken, maar de inkoper kijkt ook verder dan dit jaar, o.a. naar:
· Bonusafspraken bij groothandel en fabrikant
· Langetermijnvisie
· Financiële doelstellingen die de marges bepalen
· Verkoopprijzen
· Projectkortingen
Een goede inkoper kan aan het begin van het jaar al bepalen wat ze aankomend jaar gaan doen. Afgestemd op de visie van het bedrijf en het beleid dat hier bij hoort. Bij welke groothandel en leverancier kopen we in? Hoe onderhandelen we dat uit en hoe krijgen we als dat nodig is ondersteuning vanuit leverancier?
Wat voor een inkoper ben jij?
Het is wel duidelijk dat inkopen meer is dan even een prettig gesprek hebben met de accountmanager. En vaak weten we dat ook wel. Het gaat niet alleen om de laagste inkoopprijs (al wordt dit wel dikwijls gedacht). Want je kan hele goede kortingen krijgen maar als het materiaal niet op voorraad ligt gaat het niet werken. Je hebt als bedrijf belang bij continuïteit en goede afspraken. Dat je voor een goede conditie het product iedere dag kan afnemen.
Samen met alle taken kan je als inkoper echt flink bijdragen aan een beter resultaat voor het bedrijf en daarbij ook nog eens alle partijen te vriend houden. Laat jij als besteller wat taken liggen, dan laat je ook direct geld liggen.
Hoe is dit in jouw bedrijf geregeld? Werk je met of als een inkoper? Of ben jij een besteller?
Elektrotransfer neemt deze zorg uit handen, altijd de beste condities en scherpe afspraken. Het grote voordeel. Alles blijft gewoon zoals je gewend bent. De kwaliteit, levering en projectafspraken. Bereken hier hoeveel jij kan besparen.