Neem jij voldoende tijd om te onderhandelen over de beste inkoopcondities?

Inkopen en onderhandelen, deze twee zijn onafscheidelijk van elkaar. Je kunt er niet omheen.

Als je de inkoop voor je installatiebedrijf zo positief mogelijk wilt krijgen, ben je verplicht te onderhandelen met leveranciers en fabrikanten. Het gaat uiteindelijk om de beste voorwaarden. Prijs, logistiek, voorraad, assortiment, bonus etc. Neem jij daar wel voldoende de tijd voor?

Onderhandelen is meer dan een lage prijs

Bij onderhandelen denkt men vaak alleen aan de prijs, maar er is meer. Onderhandelen is een proces waarbij elke partij probeert een overeenkomst te bereiken en tegelijkertijd conflicten te vermijden. Je wilt afspraken maken over de logistiek. Denk aan vandaag besteld morgen geleverd of zelfs nachtlevering. Wat heeft de leverancier op voorraad? Hoe groot is het assortiment. En als je veel afneemt bij deze partij, krijg je dan ook nog een bonus?

Dat je zo trouw bent aan deze partij mag toch wel flink beloond worden?

Verzamelen van informatie

De eerste stap in elke onderhandeling is meestal het verzamelen van informatie. Je wilt zoveel mogelijk weten over wat je koopt, andere partijen en de marktomstandigheden. Dit geeft je een beter idee van wat je realistisch gezien kunt verwachten. Zo krijg je inzicht wat je kunt bereiken met de onderhandelingen.

Deze stap wordt voor het gemak nog wel eens overgeslagen. Onderzoek doen naar andere partijen neemt veel tijd in beslag, maar alleen zo weet je of je rond kwaliteit en prijs nog steeds bij de juiste partij zit.

Het onderhandelingsproces

Zodra je deze informatie hebt, kun je beginnen met het onderhandelingsproces. Dit omvat meestal wat heen en weer gepraat tussen de partijen totdat ze tot een wederzijds aanvaardbare overeenkomst hebben. Het komt erop aan om de communicatielijnen open te houden en bereid te zijn op sommige punten compromissen te sluiten om tot een akkoord te komen.

Het hele proces kan veel tijd en energie kosten, maar het is belangrijk om te onthouden dat het doel is om de best mogelijke voorwaarden voor je bedrijf te krijgen. Door de tijd te nemen om te onderhandelen, kan jouw bedrijf geld besparen en resultaten verbeteren.

Onderhoud van inkoopcondities

Zodra je een overeenkomst hebt bereikt, is het belangrijk deze voorwaarden te handhaven. Dit betekent meestal regelmatige communicatie met de andere partij en follow-up van alle problemen en uitdagingen die zich voordoen. Alleen zo kun je de relatie sterk houden en problemen in de toekomst voorkomen.

Inkopen en onderhandelen zijn twee essentiële onderdelen van het runnen van een succesvol installatiebedrijf. Door de tijd te nemen om te onderhandelen, kan jouw bedrijf geld besparen en de resultaten verbeteren.

Bereken eenvoudig hoeveel tijd jij kwijt bent aan de gesprekken met leveranciers en fabrikanten.
Druk op de knop hieronder.

Krijg inzicht in jouw voordeel: doe de quickscan. Bereken direct jouw besparing. Heb je inzichtelijk hoeveel je inkoopt bij elektrotechnische groothandels?
Profiel auteur
Ad Borgstein
Sr. inkoper bij Elektrotransfer | Website

Ad Borgstein is met meer dan 30 jaar ervaring een veteraan in de elektrotechnische branche. Met meerdere functies te hebben bekleed in alle lagen van het installatiebedrijf weet hij waar je op moet letten. Ad heeft  installateurs geholpen slimme inkoopkeuzes te maken die leiden tot betere financiële resultaten. Hij heeft een bewezen track record voor het leveren van waarde aan zijn klanten door middel van efficiënte en effectieve inkoop.

''Goed en slim inkopen zorgt voor een groot deel voor een beter financieel resultaat. Je kunt met een scherpe inkoop meer opdrachten winstgevend binnenhalen. Ik help de installateurs hier graag bij.''